TechDiversity
TechDiversity:
Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems
Η e-Trikala Α.Ε. συμμετέχει ως Συντονιστής εταίρος στο Δίκτυο Προγραμματισμού Δράσεων «TechDiversity: Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems» του Προγράμματος URBACT IV. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε την 1/6/2023 και θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2025.
Στο δίκτυο συμμετέχουν επίσης οι ακόλουθοι φορείς: Municipality of Amarante (Πορτογαλία), Bielsko BialaRegional Development Agency (Πολωνία), Guía de Isora City Council (Ισπανία), Δήμος Λάρνακας (Κύπρος), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Municipality of Arezzo (Ιταλία), Bucharest District 6 Municipality(Ρουμανία) και Municipality of Idrija (Σλοβενία). Στόχος του δικτύου είναι ενίσχυση της διαφορετικότητας σε ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα μικρομεσαίων ευρωπαϊκών πόλεων.
Το έργο TechDiversity αναφέρεται στην απουσία διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στον κλάδο της τεχνολογίας και της ψηφιακής βιομηχανίας το αποτελεί μείζον ζήτημα για τις πόλεις που επενδύουν στη γνώση για να αναπτύξουν ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα. Η ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας υποεκπροσωπούμενων ομάδων στο πεδίο της τεχνολογίας μπορεί να διασφαλίσει την χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας στα ψηφιακά οικοσυστήματα των πόλεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας στην εξέλιξη των πόλεων όσο και την ανάγκη ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των ψηφιακών λύσεων να βασίζονται στη συμπερίληψη και στην ισότητα, τα μέλη του δικτύου TechDiversity εστιάζουν στους κάτωθι θεματικούς:
- Tech Talent: τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις για να προετοιμάσουν καλύτερα τις υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες (γυναίκες, έγχρωμους ανθρώπους, μετανάστες, ηλικιωμένους, άτομα από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και διατομεακές ομάδες) για ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, προσδιορίζοντας τα πιθανά εμπόδια σε διαδικασίες πρόσληψης και εύρεσης εργασίας.
- Tech Entrepreneurship: τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις για να υποστηρίξουν ομάδες που υπο-εκπροσωπούνται μέσα από τη δημιουργία, τη λειτουργία και ανάπτυξη ψηφιακής επιχειρηματικότητας, εξετάζοντας πρακτικές και εργαλεία επιχειρηματικής επιτάχυνσης, επενδυτικής ετοιμότητας, συμβουλευτικής και καθοδήγησης.
- Κατανόηση των «τι είναι και γιατί» της διαφορετικότητας και της ένταξης: Υποστήριξη των πόλεων να κατανοήσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των κοινοτήτων τους και τι απαιτείται για την ανάπτυξη συμπεριληπτικών και περιεκτικών και διαφορετικών ψηφιακών οικοσυστημάτων.
Ο Προϋπολογισμός του Δικτύου ανέρχεται στο ποσό των 839.950,00€, εκ των οποίων στην e-Trikala Α.Ε. ως Συντονιστής Εταίρος, αντιστοιχεί το ποσό των 199.750,00€, με χρηματοδότηση κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).