Our Blog

Ψηφιακός μετασχηματισμός – Ψηφιακές ικανότητες στελεχών έξυπνων πόλεων Online workshop

  • Standard
  • 0

Έγινε στις 3 Ιουνίου 2020 το ψηφιακό – online συνέδριο με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός – ψηφιακές δεξιότητες στελεχών έξυπνης πόλης». Το Συνέδριο, διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τον ΕΛΟΤ αλλά και την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων, CitiesNet στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «DevOps competences for smart cities» (devops.uth.gr) και ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της πολιτείας, στην ανάπτυξη των αναγκαίων ικανοτήτων και γνώσεων, τόσο των πολιτών όσο και των στελεχών των Δήμων, στις νέες τεχνολογίες που είναι αναγκαίες για το ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων.

 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων – περισσότεροι από 400 εγγεγραμμένοι – δείχνει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα στελέχη των Δήμων αλλά και στις επιχειρήσεις καθώς και στους απλούς πολίτες.

 

Το συνέδριο είχε δύο μέρη, όπου το πρώτο μέρος είχε ελληνική εστίαση ενώ το δεύτερο επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική.

 

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πάνο Φιτσιλή, διαπιστώθηκε ξανά, ότι η ανάπτυξη των πόλεων και ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία όπου θα πρέπει να εστιαστούμε όχι μόνο στις τεχνολογικές λύσεις και υποδομές, αλλά και στην συμμετοχή των πολιτών, στην εκπαίδευση των πολιτών αλλά και των στελεχών των Δήμων, κ.α.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Κωνσταντίνος Χαμπίδης, οι οποίοι παρουσίασαν του λόγους για τους οποίους οι επιδημία COVID-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, των Δήμων αλλά και των Πανεπιστημίων.

 

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος παρουσίασε τον στρατηγικό χάρτη για την πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, ακολουθούμενος από τους κυρίους, Γεώργιο Σουλτή, Αντιδήμαρχο Λάρισας και Χρυσόστομο Καλογήρου, Διευθύνοντα  Σύμβουλο στην Αναπτυξιακή της Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε., ένα διαδημοτικό οργανισμό για τη συνεργασία σε θέματα αστικής πολιτικής στη Θεσσαλονίκη, που σκιαγράφησαν τις απαιτήσεις αλλά και τα προβλήματα κατά την ανάπτυξη των Ελληνικών ψηφιακών πόλεων.

 

Οι καθηγητές Γιώργος Πετράκος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Νικόλαος Κομνηνός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τόνισαν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων αποτελεί ένα σημαντικό και καθόλου ευκαταφρόνητο εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με παρουσιάσεις στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κατέδειξε τη σημασία του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων ΤΠΕ, σε αυτήν τη διαδικασία και ειδικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19. Τόνισε επίσης, ότι οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΠΕ είναι εντάσεως προσωπικού, και απορροφούν μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων, αναπτύσσοντας λύσεις υψηλής τεχνολογίας. Τέλος, ο κ. Νικόλαος Λαμπρογεώργος, Υπεύθυνος για λύσεις Δημόσιου Τομέα της εταιρείας CISCO Α.Ε., παρουσίασε το χαρτοφυλάκιο λύσεων για έξυπνες πόλεις μιας μεγάλης εταιρείας πληροφορικής όπως η CISCO Α.Ε.

 

Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση.

Η κα. Ιορδάνα Ελευθεριάδου, Επικεφαλής της Ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταμορφώσει τις ευρωπαϊκές πόλεις και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «100 Intelligent Cities Challenge» που είναι σε εξέλιξη, στο οποίο πολλές Ελληνικές Πόλεις έχουν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Τρικκαίων.

 

Ο κ. Alexandre Bosshard από την πόλη της Pully στην Ελβετίας, παρουσίασε την επιτυχημένη λύση για την έξυπνη διαχείριση των υδάτων, τεχνολογική λύση που έχει  χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πόλεις, παγκοσμίως. Στη συνέχεια, ο κ. Fulvio Ananasso από την Ιταλία, εξήγησε στους συνέδρους τις βέλτιστες πρακτικές που προέκυψαν, με βάση την ιταλική εμπειρία, ενώ η κα. Lea Hemetsberger εκπροσωπώντας το Δίκτυο πόλεων με επωνυμία Open και Agile Smart Cities (OASC), τόνισε τις ανάγκες για κοινές ευρωπαϊκές προσεγγίσεις, κοινές λύσεις στα προβλήματα, ύπαρξης ανθρώπινων δικτύων με σκοπό την υποστήριξη της ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και ότι η μόνη λύση είναι η συνεργασία και η συνεχής εκπαίδευση.

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των Ευρωπαϊκών προσπαθειών τυποποίησης για έξυπνες πόλεις από το στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, κ. Ιωάννη Σαριδάκη, ενώ ακολούθησε η Καθηγήτρια Αναστασία Στρατηγέα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία τόνισε την ανάγκη σωστή και ομοιόμορφη μέτρηση της προόδου με αξιόπιστους δείκτες.  Οι αξιόπιστοι δείκτες θα επιτρέπουν τόσο στους πολίτες, όσο και στην Πολιτεία να παρακολουθούν την επιτευχθείσα πρόοδο σε κάθε πόλη.

 

Η εκδήλωση έκλεισε από τον Πρόεδρο του Συνεδρίου, Καθηγητή Πάνο Φιτσιλή, ο οποίος εξήγησε ότι η ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων περιλαμβάνει απαραιτήτως τη συμμετοχή των πολιτών, την εκπαίδευση αυτών ανεξαρτήτως γνωστικού υπόβαθρου και ηλικίας, καθώς και την ύπαρξη εξιδεικευμένων στελεχών Δήμων. Όπως ανέφερε « η ζωή μας πλέον βασίζεται στην τεχνολογία και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που την παρέχουν είναι σωστά εκπαιδευμένοι…». Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η τυποποίηση των προφίλ εργασίας και των δεξιοτήτων των στελεχών των Δήμων.

 

Το έργο “DevOps competencies for smart cities” (devops.uth.gr) κάτω από την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε αυτό το συνέδριο έχει αναπτύξει τρία νέα επαγγελματικά προφίλ για όσους επιθυμούν να εργαστούν, σε παρούσα ή μελλοντική φάση, σε μία έξυπνη πόλη. Τα νέα αυτά επαγγελματικά προφίλ είναι:

  • σχεδιαστής έξυπνης πόλης (City Planner),
  • προϊστάμενος του τμήματος πληροφορικής έξυπνης πόλης (Smart City ΙΤ Manager) και
  • ειδικός ψηφιακών συστημάτων έξυπνης πόλης (Smart City IT Officer).

Ο σχεδιαστής έξυπνης πόλης είναι το υψηλόβαθμο στέλεχος που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ανάγκες της πόλης για ψηφιακό μετασχηματισμό, να ορίσει το πλαίσιο λειτουργίας των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και γενικότερα να αναπτύξει το στρατηγικό όραμα της έξυπνης πόλης.

 

Ο προϊστάμενος του τμήματος πληροφορικής έξυπνης πόλης θέτει στόχους και ορίζει στρατηγικές για το τμήμα πληροφορικής, με την υιοθέτηση κατάλληλων τεχνολογικών λύσεων, προκειμένου να υποστηρίξει την λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών του Δήμου ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Ο ειδικός ψηφιακών συστημάτων έξυπνης πόλης είναι εκείνος που μπορεί να αναλύσει τα οργανωτικά δεδομένα της πόλης, να ορίσει τις απαιτήσεις των πληροφοριακών συστημάτων, να εφαρμόσει τις διεργασίες ανάπτυξης λογισμικού με κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές, να προτείνει λύσεις βελτίωσης, να σχεδιάζει και να λειτουργεί τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και να παρέχει υποστήριξη σε διαφορετικού τύπου χρήστες των εφαρμογών της έξυπνης πόλης.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας του έργοy http://devops.uth.gr.

 

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!